• Harmonia e vendosur mes artistit dhe historisë nga Lulzim Haziri

  Harmonia e vendosur mes artistit dhe historisë nga Lulzim Haziri

  Gjatë rrugëtimit drejt dekadës së dytë të formimit të saj, Shoqata e artistëve figurative në Maqedoni“DRAUDACUM”, me seli në Gostivar vazhdon të dëshmojë se është në udhë të mbarë dhe s’ka devijuarnga misioni i saj – promovimi I vlerave artistike të anëtarëve të vet dhe artistëve në përgjithësi dheshënimi i datave të rëndësishme historike. Edhe…

  Read more

 • ME ART, PËR ARTIN! Nga Vlora Demiri

  ME ART, PËR ARTIN! Nga Vlora Demiri

  Është e mahnitshme se në pyetjen ç’është arti, ai mbetet gjithmonë një koncept që merr mijëra përgjigje të ndryshme. Përgjigje këto, të cilat vënë përballë periudha, breza, perceptime e ndjesi. Përgjigje ku petku i vërtetësisë u shkon të gjithave pa dallim se si paraqiten ato. I radhitur si një ndër konceptet më të çuditshme, ai…

  Read more

 • ÇMIMI I NËNTORIT 2019 nga Reshat Ameti

  ÇMIMI I NËNTORIT 2019 nga Reshat Ameti

  Shoqata “Draudacum” këtë vit feston 20 vjetorin e ekzistimit, që është një raritet në këto hapësira kulturore. Me aktivitet të palodhshëm të anëtarëve të shoqatës, të kryesive në dy dekadat dhe gjithashtu me ndihmesën e institucioneve shtetërore dhe kulturore, dashamirë të artit, shoqata u transferua në një institucion të vërtetë të artit pamor. Me veprimtarinë…

  Read more

 • NËNTORI DHE SUBJEKTI EMANCIPUES I ARTIT nga Metin Izeti

  NËNTORI DHE SUBJEKTI EMANCIPUES I ARTIT nga Metin Izeti

  Muaji nëntor në gjenin shqiptar ka një vend të veçantë nga aspekti i ndërtimit të identitetit tëmirëfilltë si dhe në kontekst të vendzënies së idesë së pavarësisë në latitudën shoqërore tëkombeve. Nuk ka dyshim se arti, në esencën e tij, ka qenë dhe do të jetë, forma më e përkryer eshprehjes së imagjinatës krijuese si…

  Read more

 • “Draudacum” njëzet vjet art, monografi nga Mixhait Pollozhani

  “Draudacum” njëzet vjet art, monografi nga Mixhait Pollozhani

  Read more

 • Shoqata “Draudacum” simbol artistik, Reshat Ameti

  Shoqata “Draudacum” simbol artistik, Reshat Ameti

  Me publikimin e kësaj monografie shënohet 20 vjetori i themelimit dhe i veprimtarisë por еdhearkivohet veprimtaria e Shoqatës së artistëve figurativ shqiptar në Maqedoni “Draudacum” meseli në Gostivar. Kjo shoqatë paraqet me të vërtetë një shembull të veçantë në këto hapësirakulturore. Me një angazhim të palodhshëm të anëtarëve të shoqatës, të kryesive, si dhe mendihmën…

  Read more